Ünnepi adományok bajtársainktól a rászorulóknak


Bajtársainak összefogásának eredményeként idén két lehetőségünk adódott ajándékkal meglepni rászoruló embertársainkat.

Az egyik  Csonkics Sándor mentőápolónktól származik, akinek ötlete alapján az év elejétől kezdve állomásunk minden tagja hónapról-hónapra gyűjtött arra, hogy a karácsonyi ünnepek előtt pénzadományunkkal egy kicsit segíthessünk  valakinek az életének a jobbra fordulását.

Választásunk a móri Barbora Mátéra esett, akit egy születés utáni betegség támadt meg, így folyamatos fejlesztésre szorul, ami anyagilag is nagy terhet ró édesanyjára, aki  Mátét és kistestvérét egyedül neveli. A közel 130.000 Forintot és egy kis ajándékcsomagot a héten adtuk át Máténak és a meghatódott édesanyának.

December elején a Mikulás közvetítőjeként a fehérvári Mentőállomáson Hollósi Norbert, Szakasits Zsolt és László Gyula adta át Andi bohócnak azt a 30 db mikuláscsomagot, amit állomásunk bajtársai állítottak össze a rászoruló gyermekek számára. Andi bohóc biztosított minket arról, hogy a csomagjaink móka és kacagás kíséretében jutnak a megfelelő kezekbe.

Október 16. – Az újraélesztés világnapja

2017. október 16-án Európai Újraélesztési Társaság felhívására idén 5. alkalommal keül megrendezésre „Restart a Heart Day”, amihez mentőállomásunk is csatlakozik.

Ennek kapcsán hétfőn a Vöröskereszt helyi szervezetével közösen várunk minden érdeklődőt, aki az újraélesztés lépéseivel szeretne megismerkedni!

Szív City – Te is lehetsz hős!

Az Országos Mentőszolgálat új mobil applikációjával Te is lehetsz életmentő, Szív City néven különleges program indul az országban.

Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, felnőtteknél hirtelen szívhalál történik; ezek közül mintegy 7 ezer közterületen. Az alkalmazás ezen embertársaink megmentésére ad lehetőséget, hiszen segítségével a mentőriasztást követően a felhasználók az eset 500 méteres körzetében jelzést kapnak, a program az eset helyszínére navigálja őket, így a mentő kiérkezése előtt megkezdhetik az újraélesztést.

Az applikáció élesben 2017. október 17-én kedden indul először budapesti, majd később országos mentési eseményeket közvetítve.

Október 16-án hétfőn az Újraélesztés világnapja kapcsán egész nap a rendszer próbariasztások során az ország kijelölt mentőállomásaira irányítja az alkalmazás felhasználóit, ahol lehetőségük lesz újraélesztési ismereteik felfrissítésére, begyakorlására vagy elsajátítására.

Új esetkocsi Móron


Mai napon állomásunkra érkezett az új Esetkocsink. Idén az Országos Mentőszolgálat 169 mentőautó lecserélését tervezi, ennek egyik darabja az új autónk is.

A járműveket a finn Profile Vehicles Oy kistarcsai üzemében készítik, a mentők munkája során szerzett tapasztalatok figyelembe vételével folyamatosan javítva a konstrukción, így a Móron 2015-ben már szolgálatba állt “sárga” autónkhoz képest a következő módosításokkal készült ez a mentőutó:
– Áttervezett betegtér
– Stryker típusú hordágy, hidraulikus hordágytálcával
– Ledes megkülönböztető jelzések
– Beépített navigáció
– Automata sebességváltó
– Tolató-kamera
– Fedélzeti-kamera

Mindkét mentőegységünk tartozékai:
– Egyedi tetőszerkezet és betegtér mely jelentős ütközésnél is megvédi a benne
utazókat
– Betegtéri klíma
– Fűthető és hűthető rekeszek
– Állófűtés
– Kárhely-lámpák

Az új Esetkocsi rövid felkészülés után a tervek szerint július 24-én hétfőn áll szolgálatba. Az eddigi sárga autónk mentőkocsiként fut tovább Móron.

Rendőr Palánták jártak nálunk


Idén immár negyedik alkalommal jártak nálunk a Rendőr Palánták.

A Móri Rendőrkapitányság szervezésében Szántó Zoltán vezetésével helyi általános iskolák diákjai nyári tábor keretében minden évben egy-egy hetet töltenek el a rendőri munka megismerésével, ennek állomásaként látogattak el hozzánk is.

A gyerekek az állomásunk és a mentőegységeink megismerése után elsősegély-nyújtási ismeretekkel is gazdagodhattak.

III. helyezés a foci kupán


A hétvégén csapatunk is részt vett a Móri Rendőrkapitányság által szervezett Jakab Róbert Emléktornán, amelyen III. helyezést értünk el.

A rendezvény végig baráti hangulatban zajlott és az izgalmas, pörgős meccsek során nagyon élveztük a játékot.

Köszönjük a szervezőknek és reméljük, hogy jövőre hasonlóan színvonalas tornán ismét találkozunk!

 

A Mentők Napja Móron


Május 10. a Mentők Napja. Dupla évfordulót ünnepelünk, hiszen 130 évvel ezelőtt ezen a napon alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület, a magyarországi szervezett mentés első intézménye, valamint 79 éve, – az elődök munkájának ezzel is tisztelegve – 1948. május 10-én jött létre az Országos Mentőszolgálat.
Mentőállomásunk idén nyílt nap keretében engedett bepillantást a helyi oktatási intézmények tanulói számára a mentők életébe és mindennapi munkájába. Reméljük, hogy ezután a móri mentőautók ismerősen köszönnek vissza rátok!

Mentők napi adomány

Fotó: Hrubos Zsolt

A Mentők Napja alkalmából Mentőállomásunkon rövid ünnepség keretében köszöntötte bajtársainkat Törő Gábor országgyűlési képviselő és dr. Istvánfalvi Dávid, Mór város alpolgármestere, akik a Fidesz Móri Csoportjának nevében 100.000 Forintot adtak át elismerésül, megköszönve Mór és a környező települések lakóinak érdekében végzett mindennapi munkánkat.

Sikeres újraélesztés Móron

Illusztráció

(illusztráció)

Bajtársainkat a tegnapi napon eszméletlen férfihoz riasztották egy móri közintézménybe. Helyszínre érkezéskor azonban hamar kiderült, hogy a betegnek nincs légzése és keringése.
Ezt a jelenlevők is felismerték, így bajtársaink kiérkezésekor, már zajlott a laikus újraélesztés.
A helyszínre érkező mentőegység átvette az újraélesztést és sikeres defibrillációt követően a beteg keringése, majd a saját légzése is visszatért.

Ezt követően kollégáink a beteget a Székesfehérvári Szent György Kórház Sürgősségi Osztályára szállították, ahol azonnal meg is kezdődött a beteg szakellátása.

Mint kiderült, a beteg keringés összeomlását szívroham okozta. Az idejében megkezdett laikus újraélesztés megteremtette a lehetőségét annak, hogy kollégáink sikeresen beavatkozhassanak, megmentve a beteg életét.

 

Baleset Mór és Bakonycsernye között


A ma reggeli órákban Bajtársaink Mór és Bakonycsernye között egy autóbaleset sérültjét látták el. A gépkocsivezető a vizes úton feltehetőleg megcsúszott és autójával árokba borult. Ellátás után a súlyos sérültet a mentőegységünk a székesfehérvári Szent György Kórházba szállította.

A  mentésben a Móri Önkormányzati Tűzoltóság és a Móri Rendőrkapitányság egységei vettek részt.

Az elkövetkező napokban esős idő várható, kérünk mindenkit vigyázzon a csúszós utakon!